Saturday, October 3, 2015

Koiran vienti ulkomaille, osa 3


Lentokentälle ja lentokentällä, eli lentoon valmistautuminen. Koiran kennelissä saa olla vesi- ja ruokakuppi. Mikäli kenneliin haluaa jotain kiinnittää, on se kiinnitettävä minigrip-pussissa nippusiteillä. Minä en sitonut kennelin ovea kiinni, mutta ilmeisesti jotkut lentoyhtiöt saattavat sitä suositella. Koska minulla ei ollut nippusiteitä, en saanut Milkan kenneliin mitään kiinnitettyä, vaan koiran ekstra-ruoka päätyi kennelin sisään (Milka söi sen), ja kaiken muun pakkasin laukkuun.

  • Jäädytä vettä vesikupissa. Tämä kannattaa tehdä niin ajoissa kuin vain suinkin, meillä kävi niin ettei vesi ehtinyt jäätyä kunnolla ja todennäköisesti loikkui kupista huituntuuttiin ennen ensimmäistä välilaskua. Jäisestä kupista olisi varmaan riittänyt juotavaa pidemmäksikin aikaa. Koira nyt ei kuitenkaan menehtynyt, vaikka janoinen olikin 17 tunnin lentojen jälkeen. 

  • Lentokentälle 3 tuntia ennen lentoa. Pissata koira ennen lentokentälle lähtöä, sillä Helsinki-Vantaalla ei löydy aluetta minne vuffen voisi pissalle viedä. Tosin meidän aamulennolla ei ollut ketään ottamassa meitä vastaan ja 2,5h olisi riittänyt ihan hyvin. Kolme tuntia nyt kuitenkin siksi, että ehtivät hoitaa koiran paperit kuntoon, punnita lentohäkin ja koiran ja sinä ehdit käydä maksamassa koiran lentotariffin. Maksu hoidetaan lentoyhtiön luukulle.



  • Koiralle ei ruokaa 4 tuntia ennen lentoa. Siltä varalta, että haukku voi pahoin on kaikille mukavinta, ettei vatsalaukussa ole kokonaista ateriaa ylös yökittävänä. Koira kestää kyllä paastoa tarvittaessa yli 24 tuntia, kunhan vettä on tarjolla, joten ruuan kanssa ei tarvitse höntyillä.



  • Ei missään nimessä rauhoittavia lääkkeitä. Milka on perusluonteeltaan neuroottinen ja selvisi lennosta erinomaisesti ilman poppakonsteja. Toki jos omistajaa feromonisuihkeen hankkiminen rauhoittaa, niin saa sen toki ostaa. Pantaa tai sumutinta ei häkissä saa olla. Rauhoittavaa lääkitystä taas ei saa antaa, sillä koiran lämmönsäätely heikentyy,sydämen lyöntitiheys laskee ja koira saattaa vajota koomaan tai kuolla.



  • Lentohäkissä koiralla ei saa olla pantaa eikä hihnaa. Minulla ei ollut myöskään niitä nippusiteitä, joten näitä ei voinut kenneliin kiinnittää, joten kuljetin pannan ja hihnan mukanani. En todellakaan tiedä miten olisivat pärjänneet, jos koiraa olisi tarvinnut ottaa ulos kennelistä lennon aikana.



  • Koiran sijaintia saa kysyä aina. Henkilökunnan työhön kuuluu asiakaspalvelu ja jos asiakas vaatii saada tietää lemmikkinsä olinpaikan, henkilökunnan tehtävä on ottaa siitä selvää. Maksavana asiakkaana saat vaatia. Lentoyhtiöiltä saa myös kysellä ja varmistaa asioita milloin vain.
Missä koira on lennon jälkeen? Mikäli lentojen välillä on välilaskuja, kannattaa varmistaa, siirtyykö koira automaattisesti jatkolennolle vai joudutko itse hakemaan karvakuonon ja viemään sen tullin läpi. Pääsääntöisesti EU:n sisällä eläimet siirtyvät jatkolennoilleen normaalisti, ja vasta rajoja ylittäessä joudut viemään eläimen tullin kautta. Jos sinulla on jatkolentoja vielä rajanylityksen jälkeen, varaa riittävästi vaihtoaikaa! Lentokentillä on yleensä ylisuurille ja erikoismatkatavaroille oma paikkansa, pääsääntöisesti jossain peränurkassa. Kysy, jos et tiedä! Kentillä on yleensä myös pissatusalue lemmikkejä varten, mikäli et heti pääse jatkamaan matkaa jonnekkin, jossa koira pääsee tarpeilleen. Tutustu lentokenttäkarttoihin etukäteen, niin tiedät mistä etsiä!

2 comments:

  1. Kiitokset näistä koiran vienti postauksista! Todella hyvää käytännön informaatiota. Huoleni aiheeseen liittyen väheni huomattavasti :)

    ReplyDelete